v

Mats Öberg

 

Mats spön är tempererade till en blond, mörkblond eller flammad färg med lindningar av silke beroende på modell. Rullfästen av nickel-silver eller aluminium. Nedåtlåsande slide-ring/ butt-cap stil på klass 3, 4 och 5 spön samt nedåt eller uppåt låsande skruvfästen på klass 6 spön och tyngre. Inlägg av lackat utvalt trä eller av kork. Spöholkar i nickelsilver av bästa tillverkning. Linförare av nickelsilver med slitring av röd agat eller agatine. Korkhandtag av bästa kvalitet. 

Mats spön levereras med tygfodral och aluminiumtub.

 

Samtliga spön är dopplackade, numrerade och signerade av byggaren.

 

 

 

 

 

"Spring Creek” Serien  

Djupflexande men med en spänstig och kraftfull aktion. 2-delade i mörkt blond bambu med Antique Gold och Claret silke med kantningar i Dark Claret. Cigarrhandtag. Solitt byggda.

 

7’ 3’’ #4

Mycket goda rollkastegenskaper och väl lämpat för trånga situationer i och med sin längd. Kraftfull och rapp topp som möjliggör enkel lufttorkning av torrflugor. Ett tufft litet klass 4 spö.

 

7’ 6’’ #5

Laddar väl på kort lina med bra korthållsegenskaper och rullar ut långa tafsar väl på distans. Ett kompetent och all-round 7½ fots klass 5 spö med mycket bra rollkastegenskaper.

 

7’ 9’’ #5

En längre version av 7’ 6’’ spöt ovan för bästa linkontroll på vattnet och i luften.

 

 

 

“Fall River” Serien  

Snabb eller medium snabb aktion. 2-delade i blond färg med Gold och Claret silke med kantningar i Dark Claret . Kan byggas med swelled butt. Cigarr eller wells-handtag enligt beskrivning. Hålbyggda. 

7’ 6’’ #4

Ett lätt spö med rapp och snabb aktion. Mycket väl lämpat för det mesta klass 4 torrflugefisket i små till mellanstora vatten. Cigarrhandtag. Snabb aktion.  

8’ #4

En längre version av 7’ 6’’ spöt ovan men med en något djupare aktion. Ett bra spö för torrflugefiske och rullar ut långa tafsar med lätthet. Cigarrhandtag. Medium-snabb aktion.

 

8' 3''#4

Långt klass 4 spö med härliga rollkastegenskaper trots sin snabbare tapering och lätt för ett spö i denna längd. Trevligt spö för det lätta klass 4 fisket. Cigarr eller wells-handtag. Medium snabb aktion.

8’ #5

En härlig snabb 8-fotare med kraftig butt för bra distanskastning om så erfodras men fortfarande känslig nog för närfiske. Lämpar sig för såväl torrflugefiske som nymffiske och streamers. Cigarrhandtag. Snabb aktion.

8’ 3’’ #5

Mycket bra all-round spö som täcker det mesta fisket i strömmande vatten. Trevlig längd som börjar finna allt fler anhängare. Cigarr eller wells-handtag. Medium snabb aktion.

8' 6'' ”5

Storasyster till 8 fot 3 tums spöt ovan i en tre tum längre längd. Ett bra spö för större vatten för de flesta typer av fiske och situationer. Möjliggör mycket bra linkontroll på vattnet och i luften. Wells-handtag. Medium snabb aktion.

8' 3'' #6

Trevligt spö för lite tuffare fiske med linklass 6. Inga problem med stora streamers och förtyngda flugor. Ett bra var för sjöflugfiske och även det populära regnbågsfisket. Wells-handtag. Medium snabb aktion.

8' 6'' #6

En längre version av 8' 3'' spöt ovan. Passar också bra som båtspö och har goda distansegenskaper. Wells-handtag. Medium snabb aktion.

 

 

 

”Femmorna”

Mats personliga favoriter. Snabb medium aktion. 2-delade. Dessa spön är inspirerade av E.C. Powells B-taper design men har Mats tankar och funderingar om tapers och aktioner. Tillverkas endast i flammad bambu med Amber och Java Brown silke och blånerade nickelsilver-detaljer. Om rullfäste i aluminium levereras detta i naturlig färg. Cigarr eller wells-handtag enligt beskrivning.. Hålbyggda.

Sweet Little Lisa”

7’ 6’’ #5. Gör allt du vill att en 7½ fotare skall göra . Rollkastar underbart på nära håll och på distans. Följsam och känslig action men med kraft och spänst för torrflugefiske. Cigarrhandtag.

Black Betty”

8’ 3’’ #5 Det spö Mats själv använder mest. Ett väldigt användbart spö som inte har några betänkligheter för vilket vatten som helst där man väljer ett klass 5 spö med härliga distansegenskaper. Cigarrhandtag.

Proud Mary”

8’ 6’’ #5 Ett långt och följsamt spö för större vatten, som ändå känns lätt för sin längd och med en aktion som inte tröttar. Mycket bra distansegenskaper och även väl lämpat som nymfspö. Cigarrhandtag.

Eighty-Nine”

8' 9'' #5 Det längsta klass 5 spö jag bygger från egen tapering. Mycket kompetent fiskeredskap som kastar vilken fluga som helst du vill att en klass 5 lina ska bära. Full-wells handtag och skruvrullfäste i aluminium.

 

 

 

Andra spön och spötyper

 

Mats har ett stort bibliotek med moderna och klassiska taperingar, så om du har en speciell favorit hjälper han dig gärna med att bygga din Payne, Young, Garrison, Dickerson eller vad du vill ha. Slå en signal eller skicka ett email så diskuterar han gärna detta med dig.

 

 

 

 

   
 

Stefan Broms

 

2-delade med 2 toppar: 6’ 6’’ – 8’ 6’’

 

3-delade med 2 toppar: 7’ – 9’

 

Stefans spön inkluderar rullfästen av egen tillverkning i nickelsilver eller aluminium med utvalt trä i inlägget eller kork beroende på kundens önskemål. Spöholkar i nickelsilver av egen tillverkning i Super-Z modell som kan fås polerade eller blånerade Linförare av tyben Mildrum eller Agate. Lindningar med eller utan tippings utifrån kundens önskemål.

Korkhandtag av valfri modell.

 

Stefans spön levereras med spöfodral i tyg och aluminiumtub.

 

Samtliga spön är dopplackade, numrerade och signerade av byggaren.

 

 

 
 

 
Vänligen respektera lagen om upphovsrätt. Kopiering eller annat nyttjande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidor på Scandinavian Split Cane är ej tillåtet. Om någon annan äger upphovsrätten så anges detta.
Copyright © Scandinavian Split Cane